Wie is Sannset?


Iets vertellen over jezelf is en blijft lastig (vind ik). De angst om over te komen als een drammerige betweter of een overenthousiaste kwispelende labrador, ligt toch een beetje op de loer. Maar weet je wat? Ik ga het gewoon proberen… Je hebt tenslotte geklikt op:  Wie is Sannset?


Ik zag het levenslicht in 1986. Schreeuwde de boel bij elkaar en groeide op als een vrolijke bruinogige krullenbol. Ik behoorde tot de blije middenmoot en blonk vooral uit in de vakken waar je creatief mocht zijn. Gaf je mij een potlood en een stuk papier, de oude typemachine van mijn vader waar ik complete “boeken” uit toverde, of een pot verf met een kwast, dan was ik uren zoet. Ik behaalde mijn diploma in afwerkingstechniek en met mijn papiertje op zak had ik plots geen idee wat ik nou wilde doen. Iets creatiefs, maar wat precies? Ik besloot een tussenjaar te nemen. Ik maakte muurschilderingen bij mensen thuis en werkte me tien slagen in de rondte bij de plaatselijke supermarkt als gedreven brood (af)bakster.

Na een jaar “lanterfanten” besloot ik weer terug te gaan naar school. Ik volgde een opleiding tot opticien, (want ja, als je vader in de optiek zit is dat een logische vervolgstap) ging samenwonen in Almere, studeerde verder voor contactlens-specialiste, (ik vond mijn werk veel leuker dan verwacht) deed een poging om de Franse taal te leren, volgde een yoga teacher training en besefte toen, dat ik  verlangde naar de geur van verf en verse potloden. Ik wilde weer verdwalen in mijn eigen gedachten en toveren met kleuren. Maar de kant waar ik zo verweven mee was, leek compleet te zijn verdwenen tot mijn moeder ziek werd.

Van wachten word je creatief:

In het ziekenhuis stond een grote houten leestafel. Het werd me al snel duidelijk dat ik de tijd in het ziekenhuis vooral wachtend door zou brengen. Om al dat gewacht iets luchtiger te maken, begon ik met het verzinnen van verhaaltjes. Uiteindelijk zat ik daar twee keer per week met een oud schrift en een pen in de aanslag. De verf en de potloden hadden plaats gemaakt voor iets anders, mijn oude schrijfhobby! Ik verdween in een bubbel, schreef, droomde en bedacht nieuwe karakters terwijl de klok geduldig verder tikte en mijn moeder gelukkig weer helemaal beter werd.

Van Mindset naar Sannset 

Mijn schrijfhobby groeide uit tot een schrijfdroom. Ik kocht een nieuwe laptop, besloot een dag minder te gaan werken en begon met het uitwerken van al mijn hersenspinsels. Het schrijven gaf me zoveel energie dat ik binnen een paar maanden een compleet boek had uitgetikt. Ik zag het helemaal voor me: San de schrijfster. Waarom niet? En precies dáár begint mijn (schrijf)reis.

Wist ik veel       

Pas als je hebt geschreven begin je pas met schrijven, want potjandorie zeg, wat komt daar veel bij kijken. Ik werd overrompeld door een compleet nieuwe wereld en voelde me echt het meest naïeve mens op aarde. Hoe had ik in vredesnaam kunnen bedenken dat mijn manuscript gelijk van de stapel geplukt zou worden? Je moet namelijk verdomd goed zijn in wat je doet! Ik speurde het internet af voor tips (schrijven online) kocht boeken: Schrijven kreng! van Lisette Jonkman en De schrijfbijbel, trakteerde mezelf op lesjes zelfstudie en schrijfoefeningen tot ik de woorden zag dansen.

(Zelf)Ontwikkeling

Na drie afwijzingen (en een stiekeme traan), besloot ik mijn manuscript professioneel te laten redigeren door Maria Genova. Na één week kreeg ik al een mailtje terug:

‘Het goede nieuws is: je kunt echt schrijven en het wordt een prachtig boek. Het slechte nieuws: er zit heel veel zand tussen de diamantjes, dus ik ben rigoureus aan het schrappen (uiteraard met uitleg aan de zijkant waarom).’

Ik nam een week vrij, probeerde de aangebrachte correcties te begrijpen en te verwerken. Het boek werd gehalveerd en kreeg een andere titel. De vernieuwde versie was in alle opzichten beter, maar ik was het verhaal plotseling helemaal beu. Het werd tijd om dit hoofdstuk af te sluiten en dit boek als een wijze les te zien.

En nu dan?

Deze zomer deed ik voor het eerst mee aan een schrijfwedstrijd Fijne foute zomer en ronde ik de cursus: Teksten corrigeren van Chinouk Thijssen af. Boek twee staat voor een groot gedeelte in de steigers en schrijf ik korte verhalen voor Get inspired by books (en uiteraard voor Sannset).

Met Sannset neem ik je mee op mijn schrijfreis, hoop ik je te inspireren en te motiveren om altijd te blijven geloven in je dromen.

Ik wens je veel leesplezier!

Liefs,

Sandra Kolhoff

 

3 gedachtes over “Wie is Sannset?

 1. Remon zegt:

  Super leuke verhalen San, ik lees ze met plezier weg! En niet alleen je verhalen zijn om door een ringetje te halen… ik vind je website ook zeer stylisch 🙂

  X
  -Remon

  Like

 2. liannesletters zegt:

  Leuk om te lezen Sandra! En heel herkenbaar ook, ik stortte me ook met goede moed op mijn feelgood, denkend dat dit het beste verhaal ooit was. Om vervolgens afgewezen te worden en daarna ook voor een redactieronde naar Maria Genova te gaan. Mijn verhaal is er nu echt veel beter van geworden! De jouwe ook of ben je nog bezig met herschrijven? 🙂 Ik ben benieuwd!

  Like

  • Sandra Kolhoff zegt:

   Hi Lianne! Bedankt voor je compliment! Bloos, bloos! Fijn dat je verhaal er ook beter door is geworden, onze Maria zou er dan toch echt wel verstand van hebben… haha! Ik ben zeker nog bezig met het schaven en schrijven, maar ik grote lijnen is het verhaal echt wel af. Ik vraag me alleen af of ik het ooit echt “goed genoeg” ga vinden. Ik vind elke keer wel iets wat ik anders wil of kan aanpassen… Voor ik het weet is er weer een compleet hoofdstuk omgegooid of zelfs verwijderd. Ik blijf dus nog wel even klungelen tot ik echt zeeën van tijd heb en me er weer helemaal op kan storten. En jij? Klaar om je verhaal al in te sturen naar een uitgeverij? Ik weet zeker dat het een bestseller wordt! Liefs! X

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s